Pulled pork
Pulled pork är lika lätt att göra av vildsvinskött som av vanligt griskött. Använd bogen eller karrén och laga den länge i ugnen ihop med färdig eller hemlagad barbecuesås. Det blir hur bra som helst!
Pulled pork är lika lätt att göra av vildsvinskött som av vanligt griskött. Använd bogen eller karrén och laga den länge i ugnen ihop med färdig eller hemlagad barbecuesås. Det blir hur bra som helst!
I butiken hittar du ofta ”färdignätad” stek som du enkelt lagar i ugn. Bakdelsköttet från vildsvin, den del som av många kallas för ”steken” kan delas upp i innanlår, rostbiff och fransyska. De kan tillagas hela i ugnen eller skäras i bitar och bli basen i en köttgryta.
Hela detaljer av vildsvinskött kan med fördel lagas med sous vide-teknik. Sätt temperaturen på cirka 65°. Eftersom köttet tillagas under så lång tid i sous-viden så räcker det med den innertemperaturen. Vid snabbare tillagning av helt kött ska temperaturen på ytan vara minst 70°.
Till den stekta tacofärsen går det lika bra med vildsvinsfärs istället för nötfärs, använd samma färdiga kryddmix. Resultatet blir vildare fredagstacos.
Olika detaljer
Upptäck hur bra det passar med strimlat vildsvinskött, från till exempel stek eller kotlettrad, i en gryta med asiatiska smaker. Ingefära, chili och kokosmjölk är
Passar till exempel i strimlor som bas i en gryta smaksatt med ingefära och chili eller i en vildare variant på stroganoff.
Vildsvinsfärs är en utmärkt råvara i exempelvis tacofärs. Till den stekta tacofärsen använder du som vanligt den färdiga kryddmixen. Resultatet blir vildare fredagstacos. Färsen passar
Skivor av vildsvinskarré är goda att grilla. Låt dem först ligga i en kryddig marinad i ett par timmar och grilla dem tills innertemperaturen är
Är du lycklig ägare av en fryst vildsvinsstek? Tillaga den hel, på låg temperatur (ca 125˚) i ugnen tills innertemperaturen är 65-70°. Låg ugnstemperatur innebär
Grillade vildsvinsribs är en höjdare. Koka först revbenen i en timma. Låt dem svalna och pensla en sötsyrlig glaze med honung, balsamvinäger och soja och
Innerfilén är lika mör som fläskfilé. Ett plus för vildsvinsfilén är att den har en mild och fin viltsmak. Använd den i dina favoritrecept med
Utforska vildsvin som råvara
Kockarna Stefan Eriksson och Fredrik Johnsson har smaktestat olika sorters vildsvinskött tillsammans med inbjudna gäster vid seminariet ’’Utforska vildsvin som råvara’’, arrangerat av AgroÖrebro och Länsstyrelsen Örebro. Läs deras smakomdömen här!
Kökschef Desirée Jaks, kreativt ansvarig,
restaurang Spesso, Stockholm
Henrik Jansson, delad andraplats i Årets Viltkock 2020, kökschef på restaurang L, Kalmar
Tips!
Vildsvinskarré i ugn
”Blanda samman en kryddblandning som du gillar, till exempel med salt, peppar, ingefära, chili, paprika, senapspulver, timjan, socker och koriander. Rulla karrén i kryddblandning. Baka av i ugnen på 110°. Karrén är klart efter 7-8 timmar, det vill säga när du kan trycka ner en gaffel i köttet och gaffeln lossnar lätt.”
Henrik Jansson i Kalmar
Smaksättare
Smakkompisar till vildsvin
Vår policy