logo 1 rad svart
  • AKTUELLT
  • OM
    • OM VILDSVINSKÖTT
    • OM WEBBPLATTFORMEN
  • INSPIRATION
  • RECEPT
  • KLIMATSMART
  • HANDLA
  • PRESS
  • POLICY
Meny
  • AKTUELLT
  • OM
    • OM VILDSVINSKÖTT
    • OM WEBBPLATTFORMEN
  • INSPIRATION
  • RECEPT
  • KLIMATSMART
  • HANDLA
  • PRESS
  • POLICY
Sök
IMG 7059 1600x1200px
inspiration

Vad är du sugen på idag?

En asiatisk gryta smaksatt med ingefära och chili, kanske? Eller en örtkryddad italiensk köttfärssås?

Vanliga vardagsrätter är lätta att fixa med vildsvinsfärs. Bjuder du på stek av vildsvinskött till festmiddagen (eller pulled pork av vildsvinskött) har du skapat en given snackis som ger extra cred. Det är bara fantasin som sätter gränserna! Här hittar du några tips.

Vildsvinsstek

Pulled pork

Pulled pork är lika lätt att göra av vildsvinskött som av vanligt griskött. Använd bogen eller karrén och laga den länge i ugnen ihop med färdig eller hemlagad barbecuesås. Det blir hur bra som helst!

Gryta

I butiken hittar du ofta ”färdignätad” stek som du enkelt lagar i ugn. Bakdelsköttet från vildsvin, den del som av många kallas för ”steken” kan delas upp i innanlår, rostbiff och fransyska. De kan tillagas hela i ugnen eller skäras i bitar och bli basen i en köttgryta.

Sous vide

Hela detaljer av vildsvinskött kan med fördel lagas med sous vide-teknik. Sätt temperaturen på cirka 65°. Eftersom köttet tillagas under så lång tid i sous-viden så räcker det med den innertemperaturen. Vid snabbare tillagning av helt kött ska temperaturen på ytan vara minst 70°.

Tacos

Till den stekta tacofärsen går det lika bra med vildsvinsfärs istället för nötfärs, använd samma färdiga kryddmix. Resultatet blir vildare fredagstacos.

Olika detaljer

Stek eller kotlettrad

Upptäck hur bra det passar med strimlat vildsvinskött, från till exempel stek eller kotlettrad, i en gryta med asiatiska smaker. Ingefära, chili och kokosmjölk är perfekta smakkompisar till svenskt vildsvinskött.

Innanlår

Passar till exempel i strimlor som bas i en gryta smaksatt med ingefära och chili eller i en vildare variant på stroganoff.

Vildsvinsfärs

Vildsvinsfärs är en utmärkt råvara i exempelvis tacofärs. Till den stekta tacofärsen använder du som vanligt den färdiga kryddmixen. Resultatet blir vildare fredagstacos. Färsen passar också till köttbullar. Vildsvinsfärs är mager, därför är det bra att använda grädde i köttbullssmeten istället för mjölk eller vatten. Du kan också blanda vildsvinsfärsen med fläskfärs. Vildsvinsfärs passar lika bra i en klassisk italiensk köttfärssås som i hamburgare och pannbiffar (gärna med en driva stekt lök).

Vildsvinskarré

Skivor av vildsvinskarré är goda att grilla. Låt dem först ligga i en kryddig marinad i ett par timmar och grilla dem tills innertemperaturen är 65-70°.

Vildsvinsstek

Är du lycklig ägare av en fryst vildsvinsstek? Tillaga den hel, på låg temperatur (ca 125˚) i ugnen tills innertemperaturen är 65-70°. Låg ugnstemperatur innebär längre tillagningstid och slutresultatet blir en saftig stek.

Ribs

Grillade vildsvinsribs är en höjdare. Koka först revbenen i en timma. Låt dem svalna och pensla en sötsyrlig glaze med honung, balsamvinäger och soja och lägg dem på grillen. När ytan är läckert gyllenbrun är de klara.

Filé

Innerfilén är lika mör som fläskfilé. Ett plus för vildsvinsfilén är att den har en mild och fin viltsmak. Använd den i dina favoritrecept med fläskfilé eller krydda den med rosmarin, timjan och vitlök innan du helsteker den i ugnen. 

Utforska vildsvin som råvara

Kockarna Stefan Eriksson och Fredrik Johnsson har smaktestat olika sorters vildsvinskött tillsammans med inbjudna gäster vid seminariet ’’Utforska vildsvin som råvara’’, arrangerat av AgroÖrebro och Länsstyrelsen Örebro. Läs deras smakomdömen här!

Läs deras smakomdömen här!
Desiree jaks”Vi jobbar säsongsbetonat och med mycket svenskt – både i baren och restaurangen. Jag gillar att kunna erbjuda svenskt vildsvinskött på menyn, till exempel vildsvinsragu i kvällsrestaurangen och vildsvinsschnitzel på brunchen.”

Kökschef Desirée Jaks, kreativt ansvarig,
restaurang Spesso, Stockholm

henrik stufvenas”Jag tycker att vildsvinskött är klart underskattat! Mitt bästa tips för tillagning av vildsvinskött är att låta det ta tid. Den bästa delen är karrén enligt mig. Och revben direkt från grillen är helt magiskt. Gott att äta utomhus och med händerna!”

Henrik Jansson, delad andraplats i Årets Viltkock 2020, kökschef på restaurang L, Kalmar

Tips!

Vildsvinskarré i ugn

”Blanda samman en kryddblandning som du gillar, till exempel med salt, peppar, ingefära, chili, paprika, senapspulver, timjan, socker och koriander. Rulla karrén i kryddblandning. Baka av i ugnen på 110°. Karrén är klart efter 7-8 timmar, det vill säga när du kan trycka ner en gaffel i köttet och gaffeln lossnar lätt.”

Henrik Jansson i Kalmar

Smaksättare

Asiatiska smaker passar vildsvinsköttet perfekt. Ingefära, chili och kokosmjölk är som gjorda för en gryta på svenskt vildsvinskött.

Sätt smak på vildsvinsköttet med andra vilda smaker från skogen: Lingon, enbär, granskott och harsyra är några exempel.

Rosmarin och timjan är örtkryddor som passar bra. Strö över vildsvinssteken ihop med peppar och salt innan den åker in i ugnen.

Gör en lingonglaze att pensla på karrén när den kommer från grillen eller gnid in steken med enbär som du först mortlar med salt och svartpeppar.

Stekt svamp är gott till den helstekta filén eller köttbullarna.

Smula ner färdig, rostad lök i smeten till vildsvinsköttbullarna och krydda med torkad timjan. Det ger en härligt mustig smak.

IMG 7072 2

Smakkompisar till vildsvin

  • Salt
  • Svartpeppar
  • Timjan
  • Rosmarin
  • Citron
  • Honung
  • Äpple
  • Ingefära
  • Salvia (till lite fetare styckningsdetaljer som t ex karré eller t ex köttbullar i gräddig sås. Salvian ska vara för sig själv i en rätt, dvs inte sättas ihop med andra örter i t ex tomatsås eftersom salvia har en dominant smak)
  • Apelsinskal
  • Vitt eller rött vin
  • Dijonsenap
  • Lingon
  • Enbär
  • Rökigt; som t ex chipotle eller en rökig bbq-sås
handla svenskt vit
logo 1 rad symbol svart
Instagram Facebook-f Envelope

Ett initiativ på uppdrag av Jordbruksverket.

INTEGRITETSPOLICY

Copyright 2021

Vår policy

Förutom att alltid använda en god glaze när vildsvinsköttet grillas så placerar vi en webbkaka i din dator. Det gör upplevelsen ännu bättre!
Jag förstår